Acest tip de patologie influenteaza din ce in ce mai mult populatia adulta in contextul alimentatiei nerationale (alimente procesate, grasimi rafinate, aport glucidic „mascat” in alimente si bauturi carbogazoase) evoluand din copilarie sub presiunea civilizatiei de tip „consumerist”.
Este de dorit a constientiza riscul aportului periculos al alimentelor hipercalorice, a consumului de glucide, de alcool, cu incurajarea modificarilor la nivel comportamental care induc acest aport si concomitent de corectare a dietei actuale, incurajarea efortului fizic, acceptarea medicatiei si supravegherii evolutiei bolii.
Sunt tratate toate tipurile de diabet:
a. Diabetul zaharat chimic sau intoleranta la glucoza
b. Diabetul zaharat de tip I sau II, echilibrat
c. Dislipidemiile si obezitatea, asociate cu diabetul zaharat
Toate elementele si factorii de cura balneara influenteaza in proportii semnificative glicemia, efectul sumandu-se. Cel mai adesea scaderea glicemiei consecutiva curei, este de 25-30% si necesita reducerea medicatiei antidiabetice. Alegerea dietei si crenoterapiei se face tinand cont de elementele concrete ale examenului clinic si bilantului biologic la venire, acordandu-se prioritate izvoarelor sulfuroase izotone sau hipotone.